Cøliaki
Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor tarmen reagerer på gluten. Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og byg. Når personer med cøliaki indtager gluten, reagerer deres immunsystem unormalt og angriber tarmens slimhinde, hvilket kan føre til skader på tarmens villi (små ”fimrehår”), der er ansvarlige for at absorbere næringsstoffer fra fødevarer.
Symptomer
Symptomerne på cøliaki kan variere, men kan omfatte mavepine, oppustethed, diarré, vægttab, træthed, nedsat muskelkraft, blodmangel og hos børn manglende vækst.
Diagnosticering
For at stille diagnosen cøliaki vil ens egen læge i første omgang tage en blodprøve, der tester for gluten antistoffer i blodet. Dernæst vil man blive henvist til en praktiserende speciallæge i kirurgi eller mave-tarm medicin, der så vil foretage en gastroskopi. En gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. I tolvfingertarmen vil speciallægen tage små vævsprøver, der så sendes til mikroskopi. Ved mikroskopi kan man se om der er inflammation og påvirkning af tarmens villi. Dette vil være foreneligt med cøliaki.
For at være sikker på et korrekt resultat af blodprøver og vævsprøver kræver det, at man som minimum har indtaget mellem 3 – 10 gram gluten pr dag (svt 1-3 skiver hvidt brød pr dag) i 6-8 uger før blodprøve- og vævsprøvetagning.
Behandling
Behandlingen af cøliaki indebærer en livslang glutenfri diæt. Det betyder, at man skal undgå fødevarer, der indeholder gluten, som f.eks. hvede, rug, byg og produkter fremstillet af disse kornsorter. Ved at følge en glutenfri diæt kan de fleste mennesker med cøliaki lindre symptomerne og reducere risikoen for komplikationer på lang sigt.
Personer med cøliaki der lever glutenfrit, har på længere sigt øget risiko for at udvikle knogleskørhed, samt mangle vitaminer og mineraler. Det er derfor vigtigt med en livslang opfølgning hos egen læge. Det vil også være nødvendigt med vejledning fra en diætist.