Fæces transplantation

Fæces transplantation er en medicinsk procedure, hvor fæces (afføring) fra en sund donor overføres til tarmen hos en person, der lider af visse tarmrelaterede sygdomme eller ubalancer i tarmens mikrobiota (tarmflora).

Formålet med fæces transplantation er at genoprette den naturlige balance af tarmmikrober og dermed bidrage til at lindre eller behandle visse tilstande, hvor tarmens mikrobiota spiller en vigtig rolle. Proceduren udføres normalt ved at blande donorafføring med en saltvandsopløsning og derefter overføre blandingen til patientens tarm. Overførslen af fæcesblandingen kan f.eks. ske ved en koloskopi (kikkertundersøgelse af tyktarmen).

Fæces transplantation er internationalt blevet kendt i behandlingen af Clostridium Difficile infektioner, en alvorlig tarminfektion, der giver kraftige behandlingsresistente diarréer forårsaget af en overvækst af de skadelige Clostridie bakterier, hvilket ofte ses efter længerevarende antibiotikabehandlinger. Det er også kun i behandlingen af Clostridie udløst vedvarende diarré, at man i Danmark benytter sig af fæces transplantation.

Forskere er i gang for at undersøge, om fæces transplantation kan være gavnlig for en række andre tarmrelaterede tilstande, herunder inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa, irritabel tyktarm og endda visse metaboliske lidelser og autoimmune sygdomme. Der er også forskere, der undersøger forholdet mellem tarmens mikrobiota og psykisk sundhed, men det er stadig et relativt nyt og uudforsket område. Nogle tidlige undersøgelser har antydet, at der kan være en forbindelse mellem tarmens mikrobiota og psykiske lidelser som f.eks. angst og depression. Teorien er, at tarmens mikrobiota kan påvirke neurotransmittere og hormoner, der har indflydelse på humør og følelsesmæssig trivsel.

Tilbage til oversigten på forside

Scroll to Top