Hæmorider

Hæmorider er udvidede og hævede blodkar i endetarmen og omkring endetarmsåbningen.

Hvorfor får man hæmorider
Årsager til at man kan få hæmorider kan variere, men typiske risikofaktorer er forstoppelse, langvarige toiletbesøg, graviditet, overvægt, løft af tunge genstande og en stillesiddende livsstil.

Der findes to typer hæmorider:

  1. Indvendige hæmorider: Disse sidder inde i endetarmen, og er normalt ikke forbundet med gener, medmindre de bliver så store, at de falder ud gennem endetarmsåbningen eller bløder.

  2. Udvendige hæmorider: Disse sidder lige uden for endetarmsåbningen. De kan være smertefulde, især hvis de bliver afklemt og blodet dermed står stille og koagulerer inden i hæmoriden. Så opstår en tromboseret hæmoride, og den er typisk meget øm/smertefuld.

Symptomer på hæmorider kan være

  • Blødning i forbindelse med afføring (frisk blod på toiletpapiret eller ned i toiletkummen)

  • Kløe eller irritation omkring endetarmsåbningen

  • Smerter eller ubehag ved endetarmsåbningen, især under afføring

  • Hævelse omkring endetarmsåbningen

  • Fremfald af indvendige hæmorider ud gennem endetarmsåbningen

Behandling
I de fleste tilfælde forsvinder hæmoriderne af sig selv eller kan behandles med konservative metoder såsom at opretholde en sund kost med tilstrækkeligt fiberindtag, drikke masser af vand, undgå at sidde for længe på toilettet, og ved kortvarigt at bruge salver og cremer, der lindrer symptomerne.

I mere alvorlige tilfælde kan din egen læge ordinere hæmoridecreme og hæmoridestikpiller til behandling i max 10 dage (længerevarende behandling skal udgås, idet hæmoridecremer og hæmoridestikpiller indeholder binyrebarkhormon, der ved langvarigt brug kan give hud- og slimhindeproblemer ved endetarmsåbningen).

Indvendige hæmorider kan også behandles ved, at en praktiserende speciallæge i kirurgi via et kort rør indført i endetarmsåbningen (anoskopi) påsætter små elastikker. Elastikkerne strangulerer så de indvendige hæmorider, hvorefter de ”visner” og falder af efter 3-5 dage. Denne behandling er ikke forbundet med smerter, idet der ikke sidder nerver i slimhinden i endetarmen. Udvendige hæmorider kan ikke behandles på samme måde, idet der i huden omkring endetarmen er masser af nerver. Hvis man skal fjerne udvendige hæmorider, vil det kræve en operation i lokal- eller fuldbedøvelse, afhængigt af hæmoridernes størrelse.

Er hæmorider et tilbagevendende problem for dig, eller er din egen læge eller du selv usikker på, om en blødning kan komme fra et sted højere oppe i tarmen, skal du henvises til en praktiserende speciallæge i kirurgi eller mave-tarm medicin, som så vil udrede dig nærmere med en anoskopi og oftest også en kikkertundersøgelse af tyk- og endetarm.

Tilbage til oversigten på forside

Scroll to Top