Hvordan fungerer tarmen
Tarmen er en del af fordøjelsessystemet og spiller en vigtig rolle i nedbrydning og optagelse af næringsstoffer samt i udskillelse af affaldsstoffer. Den består af to primære dele: tyndtarmen og tyktarmen.
- Tyndtarmen: Tyndtarmen er den længste del af tarmen og er opdelt i tre sektioner: tolvfingertarmen (duodenum), jejunum og ileum. Den modtager fordøjelsesenzymer fra bugspytkirtlen og galde fra galdeblæren for at hjælpe med nedbrydningen af fødevarer. Tyndtarmens overflade består af små ”fimrehår” (villi), der øger overfladearealet og forbedrer optagelsen af næringsstoffer. Næringsstofferne fra fødevarerne, såsom proteiner, kulhydrater, fedtstoffer, vitaminer og mineraler absorberes i tyndtarmen og transporteres derefter ind i blodbanen for at forsyne kroppen med energi og næringsstoffer.
- Tyktarmen: Tyktarmen er bredere og kortere end tyndtarmen og går over i endetarmen. Tyktarmen absorberer vand og elektrolytter fra ufordøjede fødevarer og hjælper med at danne og opbevare afføringen, indtil den kan udskilles via endetarmen.
Gode bakterier i såvel tynd- som tyktarmen, også kendt som tarmfloraen eller mikrobiomet, spiller en vigtig rolle i fordøjelsen, helbredet, sygdomsudvikling og produktionen af visse vitaminer og kan bidrage til immunforsvaret.
Fordøjelsesprocessen i tarmen involverer sammentrækninger af tarmmusklerne, kendt som peristaltik, der hjælper med at flytte fødevarerne gennem tarmen. Tarmen udskiller også slim, der smører og beskytter tarmvæggene og letter passage af afføringen.
Samlet set fungerer tarmen som et komplekst organ, der sikrer effektiv fordøjelse, næringsstofabsorption og fjernelse af affaldsstoffer fra kroppen. I de senere år har man fundet ud af at tarmfloraen har en stor indvirkning på resten af kroppen, herunder risiko for udvikling af sygdomme.