Kræft i spiserøret

Kræft i spiserøret er en ondartet tumor, der udvikler sig i vævet i spiserøret, og som har potentiale til at sprede sig til omkringliggende væv eller andre steder i kroppen.

Der findes to hovedtyper af kræft i spiserøret

  1. Pladecellekarcinom: Dette er den mest almindelige type spiserørskræft og udvikler sig i det cellelag, der beklæder indersiden af spiserøret. Pladecellekarcinom er ofte forbundet med tobaksrygning og alkoholforbrug.

  2. Adenokarcinom: Denne type udvikler sig i de kirtelceller, der normalt producerer slim i spiserøret. Adenokarcinom er mere almindeligt hos personer med langvarig og dårligt behandlet tilbageløb af mavesyre (refluks), og hos personer med ”Barretts øsofagus” er der også en forhøjet risiko for udvikling af spiserørskræft (læs mere om Barretts øsofagus på bedremave.dk).

Hvordan opstår kræft i spiserøret
Risikofaktorer for spiserørskræft inkluderer tobaksrygning, alkoholforbrug, refluks, Barretts øsofagus, overvægt og eksponering for visse kemikalier eller giftstoffer.

Symptomer på spiserørskræft kan omfatte

  • Synkebesvær (dysfagi) eller fornemmelse af en blokering i spiserøret.

  • Smerter eller ubehag, når man sluger mad eller væske.

  • Utilsigtet vægttab.

  • Brystsmerter eller tryk der kan ligne symptomer på hjerteproblemer.

  • Opkastning af blod eller sort tjæreagtig afføring, hvilket indikerer blødning fra kræftknuden.

Diagnosticering
Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse (gastroskopi) af spiserør og mavesæk. Der vil ved fund af en kræftknude blive suppleret med vævsprøver af kræftknuden og efterfølgende CT-scanning eller MR-scanning og ultralydsscanning af lymfeknuder på halsen.

Behandling
Behandling af spiserørskræft afhænger af placeringen og udbredelsen af tumoren, og kan omfatte kirurgi, strålebehandling, kemoterapi eller en kombination af disse.

Tidlig opdagelse og behandling er afgørende for en bedre prognose, så hvis du oplever nogen af de beskrevne symptomer, skal du kontakte din egen læge, som så vil henvise dig til en gastroskopi hos en praktiserende speciallæge i kirurgi.

Tilbage til oversigten på forside

Scroll to Top