Low FODMAP diæt
Low FODMAP er en diæt, der bruges som en midlertidig diætisk tilgang til at lindre symptomerne på irritabel tyktarm (IBS) og andre fordøjelsesproblemer. FODMAP står for Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosaccharider og (And) Polyoler – en gruppe af kulhydrater og sukkeralkoholer, der hos nogle mennesker kan være svære at optage i tarmene, hvilket kan føre til oppustethed, mavesmerter og ændret afføringmønster.
Low FODMAP diæten indebærer, at man reducerer (Low) indtagelsen af fødevarer, der er høje i ”FODMAP”s og i stedet vælge fødevarer med lavt ”FODMAP” indhold. Teorien er, at et lavere indhold af ”FODMAP”s i kosten vil reducere fermentering og gasproduktion i tarmene, hvilket kan lindre symptomerne for nogle personer med IBS.
Eksempler på fødevarer med højt FODMAP-indhold, som normalt skal undgås på en Low FODMAP diæt:
- Frugter: Æbler, pærer, vandmelon, mango, kirsebær m.fl.
- Grøntsager: Løg, hvidløg, broccoli, kål, asparges m.fl.
- Mælk og mejeriprodukter: Mælk, almindelig yoghurt, is m.fl.
- Bælgfrugter: Bønner, linser, kikærter m.fl.
- Sukkeralkoholer: Sorbitol, mannitol, xylitol m.fl.
Eksempler på fødevarer med lavt FODMAP-indhold, som normalt er tilladt på en Low FODMAP diæt:
- Frugter: Bananer, appelsiner, jordbær, blåbær m.fl.
- Grøntsager: Gulerødder, tomat, spinat, græskar m.fl.
- Mælk og mejeriprodukter: Laktosefri mælk, laktosefri yoghurt m.fl.
- Bælgfrugter: Kogte kikærter (i begrænsede mængder) m.fl.
- Sukkeralkoholer: Glukose, maltose, sukrose m.fl.
Det er vigtigt at bemærke, at Low FODMAP diæten ikke er en permanent diæt, men en midlertidig ”eliminationsdiæt”, der normalt gennemføres under vejledning af en diætist. Efter en periode på typisk 6 uger med Low FODMAP diæt, introducerer man gradvist FODMAP holdige fødevarer igen for at identificere de fødevarer man reagerer på (får IBS gener af). Herefter kan man så fastlægge en mere afbalanceret og varieret diæt for fremtiden.
Undersøgelser viser at ca. 25% af dem, der følger en Low FODMAP diæt i 6 uger, vil opleve en afklaring omkring, hvilke fødevarer de skal holde sig fra for at undgå IBS gener. De resterende vil i bedste fald få en fornemmelse af, hvilke fødevarer der i perioder kan give IBS gener.